• Krysta Paramythi

Zoodles! Τι είναι και πως μπορούμε να τα φτιάξουμε!

Τα "μακαρόνια" που έχουν τις μισές θερμίδες από τα κλασσικά σπαγκέτι, είναι gluten free, ελαφριά και πεντανόστιμα!

Τα zoodles είναι η νέα μου μανία και αν τα δοκιμάσετε νομίζω ότι θα αντικαταστήσετε κι εσείς τα μακαρόνια σίτου, αν όχι δια παντώς γιατί αγαπάμε μακαρόνια, τουλάχιστον αρκετές φορές, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Είναι ιδανικά για όσους έχουν κοιλιοκάκη ή θέλουν για οποιονδήποτε λόγο να μην καταναλώνουν γλουτένη. Η λέξη zoodles προέρχεται από τις αγγλικές zucchini noodles, που σημαίνει μακαρόνια από κολοκυθάκι. Πριν πείτε μπλιαξ, τι αηδία είναι αυτή, αυτό μας έλειπε μετά το γύρο κουνουπιδιού (δεν το λέω για σας βιγκανάκια μου για τους άλλους το λέω😜) , διαβάστε παρακάτω και πλιζ δοκιμάστε τη συνταγή! Για'μένα είναι η ιδανική "μακαρονάδα" μετά από μία κουραστική μέρα δουλειάς στον κήπο ή αφού έχω γυρίσει τρομερά πεινασμένη από την παραλία και ο οργανισμός μου ζητάει πολλά κιλά φαγητού. Με χορταίνουν αλλά με κρατούν ελαφριά ώστε να συνεχίσω τη μέρα μου κανονικά.

Ναι οκ, καλά ως εδώ, αλλά πως τα φτιάχνω; Λοιπόν, έριξα άπειρο διάβασμα για να μη χρειαστεί να το κάνετε εσείς και σας παρουσιάζω μία λίστα με τους τρόπους που μπορείτε να φτιάξετε zoodles, ξεκινώντας από τον καλύτερο σύμφωνα με τη γνώμη μου. Πριν πάμε όμως στη λίστα, θέλω να σας πω πως το μόνο που έχετε να κάνετε για να φτιάξετε zoodles, είναι να πλύνετε καλά τα κολοκυθάκια, να κόψετε τις δύο άκρες τους και χωρίς να τα ξεφλουδίσετε να τα κάνετε σπιράλ με τον τρόπο που θα επιλέξετε.

Spiralizer ή αλλιώς κόφτης λαχανικών σπιράλ Ο καλύτερος και πιο γρήγορος τρόπος να φτιάξεις zoodles είναι με ένα spiralizer. Γουατ ιζ δις θα μου πείτε. Το spiralizer είναι ένα εργαλείο που θα σας βοηθήσει να κόψετε φρούτα και λαχανικά σε διαφορετικά σχήματα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Υπάρχουν δύο ειδών. Ο ηλεκτρικός και σας προτείνω τον συγκεκριμένο, που έχει εξαιρετικές κριτικές και ονειρεύομαι να αποκτήσω κάποια στιγμή, αφού έτσι θα μπορώ να φτιάχνω zoodles πολύ πιο γρήγορα και με λιγότερο κόπο. Και ο χειροκίνητος, αυτός που έχω αυτή τη στιγμή δηλαδή, ο οποίος κερδίζει τη θέση νούμερο δύο στη λίστα μου, γιατί είναι λίγο πιο δύσκολο να τον χειριστείς, αλλά παραμένει ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο για να φτιάξεις γρήγορα zoodles σε σωστό σχήμα, αρκεί να μάθεις τα μυστικά του.

Αποφλοιωτής & ζουλιέν 2 σε 1 Μία καλή λύση αν δε θέλετε να επενδύσετε σε spiralizer, είναι αυτό το εργαλειάκι που από τη μία του πλευρά αποφλοιώνει κι απ'την άλλη κόβει ζουλιέν. Είναι σίγουρα πιο οικονομικό, αλλά θέλει περισσότερη δουλειά και χρόνο αν θέλεις να φτιάξεις μεγάλη ποσότητα.

Χειροκίνητος κόπτης Πολύ οικονομικό εργαλειάκι και μπορείς εύκολα να το έχεις μαζί σου στην παραλία ή στο κάμπινγκ. Στα συν του επίσης το ότι πλένεται πολύ εύκολα. Όμως θέλει να ασκείς πίεση πολύ σταθερά για να έχουν τα zoodles σου ενιαίο σχήμα. Εγώ δεν το έχω καταφέρει καλά.

Μαντολίνο Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το μαντολίνο δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να φτιάξεις zoodles και γενικά δεν είναι το τέλειο εργαλείο για την κουζίνα. Όμως αξίζει να υπάρχει σε αυτή τη λίστα γιατί πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν zoodles. Και είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει στην κουζίνα σας ή στην κουζίνα κάποιου δικού σας προσώπου που μπορεί να σας το δανείσει. Δεν είμαι σίγουρη αν θα πρότεινα να το αγοράσετε. Νομίζω πως αν σκοπεύετε να δώσετε κάποια χρήματα, καλύτερα θα ήταν να δώσετε κάποια παραπάνω για spiralizer. Μαχαίρι Αν τυχαίνει να είσαι σεφ ή αν τέλος πάντων έχεις chopping skills κι ένα καλό μαχαίρι, μπορείς να φτιάξεις zoodles κόβοντας μακριά ζουλιέν. Μακράν ο πιο κουραστικός και χρονοβόρος τρόπος, αλλά αξίζει για όποιον θέλει να τα δοκιμάσει χωρίς να αγοράσει εξοπλισμό.

Τέλεια! Και πως τα μαγειρεύω; Δεν. Υπάρχουν αρκετές συνταγές στο ίντερνετ που σου δείχνουν πως να βράσεις, να σωτάρεις ή να ψήσεις τα zoodles, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι δεν αξίζει τον κόπο, το ρεύμα που θα κάψεις και το σκεύος που θα λερώσεις. Είναι εξαιρετικά νόστιμα ωμά και δε ρισκάρεις να σου βγουν υπερβολικά μαλακά και μουλιασμένα σαν τα κολοκυθάκια που βράζει η γιαγιά σου για σαλάτα. Tips -Για να μπορείς να υπολογίσεις τις μερίδες, απλά έχε στο νου σου ότι ένα μέτριο κολοκυθάκι βγάζει μία μερίδα. Για ορισμένους αυτή η μερίδα είναι μισή 😂 οπότε υπολόγισε με βάση τις θερμίδες που θες να προσλαμβάνεις και το επίπεδο της καθημερινής σου άσκησης. -Φτιάξε τα zoodles σου από πριν! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το spiralizer σου μία φορά και να φτιάξεις μία μεγάλη ποσότητα. Τα κρατάς στο ψυγείο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο για τουλάχιστον 2 μέρες και τα έχεις συνεχώς εύκαιρια για βάση μακαρονάδας ή για προσθήκη σε σαλάτες. -Κράτα πάντα στο ψυγείο σου σάλτσες όπως η pesto ή η miso και θα έχεις ένα πεντανόστιμο, υγιεινό γεύμα μέσα σε 5 λεπτά! Απλά βάλε σε ένα πιάτο μερικά zoodles και ανακάτεψε με σάλτσα! -Αφού έκανες τον κόπο να ξεχωνιάσεις το spiralizer σου και να το χρησιμοποιήσεις, μη μείνεις μόνο στα zoodles. Κόψε κι άλλα λαχανικά όπως καρότο και παντζάρι και κράτα τα στο ψυγείου σου για να έχεις έτοιμη βάση για σαλάτες κάθε στιγμή! -Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κομμάτι που δεν έγινε σπιράλ μέσα σε σούπες, σε ζωμούς, σάλτσες ή ακόμη και σε σμούθι.

Aν τα φτιάξετε, και μοιραστείτε φωτογραφία του στο Facebook ή στο Instagram κάντε tag @veganhomegr και #veganhomegr για να δω τις δημιουργίες σας! Λατρεύω να βλέπω τις συνταγές μου στις κουζίνες σας! Τα παραπάνω λινκ είναι affiliate, που σημαίνει ότι αν κάνετε κάποια αγορά από τα συγκεκριμένα λινκ, χωρίς εσείς να χρεωθείτε επιπλέον, κερδίζω ένα μικροσκοπικό αλλά πολύ σημαντικό για εμένα ποσό, που με βοηθάει να στηρίζω την οικογένειά μου.

1.202 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων