• Krysta Paramythi

Pull apart bread σε σχήμα αστεριού για το γιορτινό τραπέζι

Το απόλυτο vegan χριστουγεννιάτικο σπιτικό ψωμάκι με γέμιση τυριού που θα είναι μέρος του γιορτινού τραπεζιού!

Εάν ψάχνετε για vegan χριστουγεννιάτικες συνταγές εδώ είστε! Έχω ξεκινήσει ήδη αλλά και θα συνεχίσω μέχρι τις γιορτές να μοιράζομαι τις αγαπημένες μου συνταγές για να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς βία απέναντι στα ζώα που δεν είναι άνθρωποι. Αυτό το ψωμάκι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στα τραπέζια μας αφού το σχήμα του είναι ιδανικό για θεματικά χειμωνιάτικα γεύματα, είναι πολύ εύκολο κι ας φαίνεται περίπλοκο και είναι βέβαιο πως θα εντυπωσιάσει τους πάντες. Θα τολμήσω να πω πως είναι και κόβιντ φρέντλι αφού όπως όλα τα pull apart bread, τραβάει ο καθένας το κομμάτι του κι έτσι δεν ανταλλάζουμε μικρόβια μεταξύ μας. Επειδή στη γέμιση χρησιμοποιούμε τυρί και όπως ξέρουμε τα βίγκαν τυριά ξεραίνονται στο ψήσιμο σας έχω το τέλειο μυστικό για ζουμερή τυρένια γέμιση που θα σας κάνει να αναρωτιέστε πως καταφέρατε τόσο εύκολα ένα pro αποτέλεσμα. Είναι η μαγιονέζα της Condito Green Line την οποία ανακατεύουμε με το τυράκι μας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και καταφέρνει να διατηρήσει υγρό και κρεμώδες το μείγμα μας! Παραδοσιακά χρησιμοποιούμε αυγά κότας για να αλείψουμε την επιφάνεια των ψωμιών μας, αλλά δεν μας χρειάζεται καθόλου αυτό γιατί με απλό φυτικό γάλα μπορούμε να πετύχουμε άψογο χρώμα και γυαλάδα στο συγκεκριμένο ψωμάκι. Ιδανικά προτείνω γάλα σόγιας και θα έλεγα να μην το τσιγγουνευτείτε , αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όποιο άλλο φυτικό γάλα έχετε διαθέσιμο.

Υλικά Για τη ζύμη

2 κ.γ. μαγιά

3 κ.σ. ζάχαρη

180 γρ. (¾ της κούπας) γάλα σόγιας

300 γρ. (2 και ⅓ της κούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

60 γρ. λιωμένη vegan μαργαρίνη

1 κ.γ. αλάτι


Για τη γέμιση

100 γρ. vegan τριμμένο κίτρινο τυρί (1 κούπα)

4 κ.σ. μαγιονέζα Condito Green Line

10 γρ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

1/2 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το γάλα σόγιας τόσο όσο να είναι ζεστό στο άγγιγμα.



2. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου να δράσει η μαγιά. Θα πρέπει να φουσκώσει το μείγμα και να κάνει φουσκάλες.



3. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς τη λιωμένη μαργαρίνη, το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Με ελαφρώς αλευρωμένα χέρια σχηματίζουμε μία μπάλα ζύμης.



4. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για μία με μιάμιση ώρα. Μπορούμε να ζεστάνουμε τον φούρνο στην χαμηλότερη θερμοκρασία και να το βάλουμε εκεί. Θα πρέπει η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


5. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.





6. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πιέζουμε για να βγει ο αέρας και τη βάζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι με πλάστη σε στρογγυλό σχήμα, το τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε το ⅓ της γέμισης στην πάνω πλευρά του. Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι και το βάζουμε πάνω από το πρώτο προσεκτικά και αλείφουμε ξανά με τη μισή γέμιση που έχει μείνει. Επαναλαμβάνουμε με το τρίτο κομμάτι ζύμης και την υπόλοιπη γέμιση. Ανοίγουμε το τελευταίο κομμάτι και το βάζουμε πάνω στα υπόλοιπα. Κόβουμε τις άκρες για να σχηματιστεί ένας τέλειος κύκλος και αφήνουμε το κομμάτι που κόψαμε στην άκρη. Βάζουμε στη μέση του κύκλου ένα ποτήρι και πιέζουμε ελαφρά για να αφήσει το αποτύπωμά του. Ξεκινάμε από την μία άκρη του εσωτερικού κύκλου και κόβουμε το ζυμάρι μέχρι τέλους από όλες τις πλευρές σε σχήμα σταυρού. Έτσι έχουμε τέσσερα κομμάτια. Χωρίζουμε το κάθε κομμάτι από το τέσσερα σε τρία μικρότερα. Πιάνουμε δύο κομμάτια και τα στρίβουμε 3 φορές κυκλικά προς τα έξω ενώνοντας τις άκρες τους πιέζοντας μεταξύ τους. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κομμάτια. Δίνουμε ό,τι σχήμα θέλουμε στα κομμάτια που κόψαμε προηγουμένως για να δημιουργηθεί ο τέλειος κύκλος και τα βάζουμε κι αυτά στο ταψί με τη λαδόκολλα.


7. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.


8. Προθερμαίνουμε για 10 λεπτά τον φούρνο στους 180.


9. Αλείφουμε το ψωμί με γάλα σόγιας και το ψήνουμε για 25 λεπτά.

Απολαμβάνουμε ιδανικά όταν είναι ζεστό αλλά είναι εξίσου νόστιμο και κρύο. Φτιάξτε τo και ανεβάστε φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @veganhomegr και #veganhomegr για να μου πείτε πως σας φάνηκε!

788 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων