top of page

Ο low waste τρόπος να διατηρήσεις φρέσκα τα μυρωδικά σου

Ένας οδηγός για την καλύτερη διατήρηση των μυρωδικών με την μικρότερη δυνατή παραγωγή απορριμάτων

Έχετε παρατηρήσει πως απογειώνεται ένα πιάτο όταν προσθέτουμε φρέσκα φύλλα μυρωδικών λίγο πριν το σερβίρισμα; Είτε πρόκειται για προσθήκη σε σαλάτα για γεύση και άρωμα, είτε για γαρνιτούρα που δίνει χρώμα και ζωντάνια σε κάποιο μαγειρεμένο πιάτο, τα φρέσκα μυρωδικά αποτελούν την τέλεια ολοκλήρωση. Στα συν ότι προσθέτουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο φαγητό μας! Βέβαια, συμβαίνει συχνά να αγοράζουμε κάποιο ματσάκι άνιθο για παράδειγμα, να το βάζουμε στο ψυγείο για να διατηρηθεί και να καταλήγουμε να το ξεχνάμε εκεί, μέχρι που κιτρινίζει και το πετάμε κλαίγοντας έπειτα και γκρινιάζοντας, για τη σπατάλη φαγητού και χρημάτων. Η αλήθεια είναι πως αυτός ο τρόπος διατήρησης είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα πάει καλά. Λίγο το ότι βιαζόμαστε πολύ συχνά στην ετοιμασία του φαγητού και βαριόμαστε τρομερά να πλύνουμε τον μαϊντανό, αφήνοντάς τον για άλλη φορά. Λίγο το ότι αποθηκεύοντάς τον μέσα σε χαρτί κουζίνας ή σε σακούλα, εφόσον δεν τον βλέπουμε, ξεχνάμε εντελώς την ύπαρξή του στα βάθη του ψυγείου μέχρι να χαλάσει. Η τουλάχιστον αυτή ήμουν εγώ μέχρι προσφάτως, ταυτίζεστε;

Μην στενοχωριέστε καθόλου, γιατί σας έχω τον τέλειο τρόπο αποθήκευσης και διατήρησης των φρέσκων μυρωδικών, που δεν περιλαμβάνει την αλόγιστη χρήση χαρτιού κουζίνας ή/και πλαστικής συσκευασίας. Στα μπόνους ότι ομορφαίνει το σπίτι ή το ψυγείο σας και σας γλιτώνει χρήματα! Γιατί να πλύνω και να στεγνώσω τα μυρωδικά πριν τα αποθηκεύσω; Τα μυρωδικά μας πρέπει πάντα να πλένονται πριν τα αποθηκεύσουμε, έτσι ώστε να αφαιρέσουμε κάθε ίχνος επιπλέον υγρασίας και επειδή έτσι θα είναι πάντα έτοιμα για να κόψουμε μερικά φύλλα και να τα προσθέσουμε στο φαγητό μέσα σε δευτερόλεπτα. Μετά το πλύσιμο θα πρέπει να σιγουρευτούμε ότι έχουν στεγνώσει καλά έτσι ώστε να μην υπάρχει υγρασία τόση που θα κάνει το μυρωδικό να σαπίσει. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούμε το λαστιχάκι που τα συγκρατεί για να μειώσουμε την πιθανότητα να σαπίσουν σ'εκείνο το σημείο. Πως πλένω και στεγνώνω τα μυρωδικά; Ο δικός μου αγαπημένος τρόπος, θα το έχετε καταλάβει ως τώρα, είναι ο τεμπέλικος. Δηλαδή να τα πλένω προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Εσείς που είστε πιο προκομένοι μπορείτε να τα βάλετε σε ένα μπωλ με κρύο νερό και ξύδι. Αφού τα πλύνουμε, τα βάζουμε πάνω σε μία καθαρή πετσέτα, αφήνουμε λίγο να φύγουν τα πολλά νερά κι έπειτα σκουπίζουμε απαλά. Είναι σημαντικό να στεγνώσουν τελείως. Πως αποθηκεύω και διατηρώ τα μυρωδικά; Γεμίζουμε ένα ποτήρι ή ένα βαζάκι με δροσερό νερό, κόβουμε τις άκρες από τα κοτσάνια των μυρωδικών και βάζουμε το ματσάκι μέσα στο δοχείο. Ακριβώς όπως θα κάναμε με ένα μπουκέτο λουλούδια. Αφήνουμε είτε στον πάγκο της κουζίνας, εάν τα χρησιμοποιέιτε συχνά, είτε στο ψυγείο όπου θα διατηρηθούν για περισσότερο χρόνο. Αλλάζουμε το νερό κάθε 2-3 μέρες για καλύτερη διατήρηση.

Ποιά μυρωδικά διατηρούνται με αυτό τον τρόπο; Μέντα Δυόσμος Μαϊντανός Άνιθος Σχινόπρασο Κόλιανδρος Εστραγκόν Βασιλικός (διατηρείται καλύτερα εκτός ψυγείου) Ποιό είναι το αγαπημένο σας μυρωδικό και πως σας αρέσει να το χρησιμοποιείτε; Γράψτε μου σε σχόλιο παρακάτω!

635 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page