Μπατζινάτα - η πίτα χωρίς φύλλο με ρεβυθάλευρο και άγρια χόρτα
Έγινε ενημέρωση: 20 Απρ 2021

Αυτή την πίτα την ονόμασα έτσι, γιατί την εμπνεύστηκα από την ελληνική πίτα χωρίς φύλλο μπατζίνα και την ιταλική φαρινάτα, ένα είδος φλατ ψωμιού από ρεβυθάλευρο, των οποίων αποτελεί συνδιασμό. Είναι πανεύκολη, γρήγορη και φουλ σε πρωτεϊνη και σίδηρο. Η οικογένειά μου τη λάτρεψε και ειδικά ο γιος μου, ο οποίος δεν έτρωγε χορτόπιτες τελευταία, την έχει λατρέψει! Οπότε την προτείνω και για παιδάκια!

Σας προτείνω να τη φτιάξετε σήμερα κιόλας, να αλλάξει η μουντίλα του Σαββατοκύριακου.

Υλικά Για το χυλό: -400 ml χλιαρό νερό -130 γρ. ρεθυθάλευρο (περίπου 1,5 κούπα) -190 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. (περίπου 1,5 κούπα) -2 κ.σ. ελαιόλαδο -1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ -1 κ.σ. αλάτι -1 κ.σ. πιπέρι
Για τη γέμιση: -5 χούφτες χόρτα (βρούβες, παπαρούνες, μυρώνια, σπανάκι) -2 φρέσκα κρεμμυδάκια -1 μέτριο ξερό κρεμμύδι -σουσάμι για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση 1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. 2) Σε μία μπασίνα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα το ρεβυθάλευρο και το αλεύρι γ.ο.χ. Προσθέτουμε το μπέικιν, το αλάτι και το πιπέρι κι ανακατεύουμε. 3) Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα, μέχρι να γίνει χυλός χωρίς σβώλους. 4) Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ξερό. 5) Τα ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να μαραθούν. 6) Όταν μαραθούν, τα ρίχνουμε μέσα στο χυλό κι ανακατεύουμε καλά. 7) Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα πυρίμαχο δοχείο και ρίχνουμε το μείγμα. 8) Πασπαλίζουμε με σουσάμι. 9) Ψήνουμε για 60 λεπτά περίπου και την απολαμβάνουμε ζεστή ή κρύα!