• Krysta Paramythi

Γλυκά ψωμάκια με ταχίνι και καρύδια

Ιδανικά για το πρωινό ή για σνακ στο σχολείο των παιδιών, στη δουλειά ή τη σχολή!

Οι busy μέρες της έναρξης του σχολείου έφτασαν πριν προλάβουμε να το καταλάβουμε και είναι η εποχή που το κύριο θέμα συζήτησης στους κύκλους των γονέων είναι τι να φτιάξουμε για το γεύμα των παιδιών.

Εγώ ως γνωστή λάτρης της αποτελεσματικότητας σκεφτόμαι batch work, άρα φαγητό που το φτιάχνεις, το καταψύχεις και έχεις για όλη τη βδομάδα. Ήθελα κάτι ψωμένιο προς τη γλυκιά πλευρά, που να είναι αντίστοιχο των λουκουμάδων και των τσουρεκιών που παίρνουν κάποια παιδιά από τον φούρνο αλλά να έχει και ένα healthy twist.

Έτσι έφτιαξα αυτά τα γλυκά ρολάκια ψωμιού στα οποία αντί για βούτυρο ή άλλη λιπαρή ουσία χρησιμοποίησα μια whole τροφή το ταχίνι. Στη γέμιση διάλεξα μελάσα που έχει σίδηρο και καρύδια για τα πολύτιμα Ωμέγα 3. Πάμε να τα φτιάξουμε!

Υλικά Για την ζύμη 800γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και επιπλέον για το ζύμωμα) 3 κ.σ. ξηρή μαγιά (18 γρ.) 250γρ ζάχαρη 250γρ ταχίνι 400 γρ. χλιαρό νερό

Για την γέμιση 200γρ. ταχίνι 200γρ μελάσα 1 κ.γ. κανέλα 50-100 γρ σπασμένα καρύδια (προαιρετικά) 50 γρ. cacao nibs (προαιρετικά) Προαιρετικά μπορούμε να φτιάξουμε γλάσο για να τους ρίξουμε από πάνω Για το γλάσο 1/2 κούπα ζάχαρη άχνη 2 κ.σ. χυμό ρόδι Εκτέλεση

1. Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ ή λεκάνη. 2. Προσθέτουμε το ταχίνι και το νερό και ζυμώνουμε αρχικά στο μπολ και έπειτα σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχουμε μία σφιχτή εύπλαστη ζύμη.

3. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ ή λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά.

4. Στο μεταξύ φτιάχνουμε τη γέμιση βάζοντας το ταχίνι, τη μελάσα και την κανέλα σε ένα μπολ και ανακατεύοντας πολύ καλά.

5. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε με πλάστη σε χοντρό φύλλο με το σχήμα του να είναι ορθογώνιο παραλληλόγραμμο.

6. Απλώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με σπασμένα καρύδια και cacao nibs.

7. Διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές σχηματίζοντας δύο ρολά και στο σημείο που ενώνονται κόβουμε το ζυμάρι για να τα χωρίσουμε.

8. Κόβουμε το κάθε ρολό σε 16 μικρά ρολάκια και τα βάζουμε σε ταψί το οποίο έχουμε ντύσει με λαδόκολλα.

9. Γεμίζουμε δύο μεγάλα ταψιά και τα αφήνουμε μέσα στον φούρνο τον οποίο έχουμε βάλει να δουλεύει στους 50 για 60 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.

10. Ψήνουμε στους 180 για 15-20 λεπτά. 11. Για το γλάσο ανακατεύουμε την άχνη με τον χυμό και περιχύνουμε τα ψωμάκια.

Τιπς

-Kαταψύχουμε για να σερβίρουμε οποιαδήποτε στιγμή αφού το ζεστάνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων. -Αντί για χυμό ρόδι μπορούμε να βάλουμε πορτοκάλι ή λεμόνι στο γλάσο.

Φτιάξτε τη συνταγή και ανεβάστε φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram κάνοντας tag @veganhomegr και #veganhomegr για να μου πείτε πως σας φάνηκε κι εγώ θα την κάνω story!

287 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων